Ο ρόλος του ψυχολόγου στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Ο ρόλος του ψυχολόγου στην υπογονιμότητα και την εξωσωματική γονιμοποίηση είναι υποστηρικτικός, συμβουλευτικός και πολλές φορές εκπαιδευτικός. Η ψυχολογική υποστήριξη είναι απαραίτητη σε μία μονάδα που ασχολείται με την υπογονιμότητα, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, και ειδικότερα με την εξωσωματική γονιμοποίηση καθώς η ίδια η δυσκολία απόκτησης παιδιών αλλά και η διαδικασία αυτή καθ’ αυτή επιφέρουν αρκετή ένταση προσθέτοντας στο ήδη υπάρχον στρες της καθημερινότητας ενός ζευγαριού. Κάτι τέτοιο είναι φυσικό και αναμενόμενο γι’ αυτό και καλό είναι να υπάρχει ο ειδικά καταρτισμένος επιστήμονας στον οποίο μπορεί κανείς να απευθυνθεί.

Κατά την διαδικασία  λοιπόν της ψυχολογικής υποστήριξης, το ζευγάρι ή το άτομο συνεργάζεται με την ψυχολόγο στο να συλλέξουν χρήσιμες πληροφορίες, να αναλύσουν τα διάφορα θέματα που μπορεί να τους απασχολούν και να εξετάσουν τις λύσεις και τις συνέπειες που ανοίγονται μπροστά τους ώστε να αποκτήσουν επίγνωση της συνθήκης και του τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί αλλά και γνώση πολύτιμη στην προσπάθεια τους. Σ’ αυτήν την διαδικασία η ψυχολόγος, μπορεί να χρειαστεί να συμβουλεύσει και να καθοδηγήσει σε πιο λειτουργική διαχείριση των πραγμάτων, και πολύ συχνά επίσης να εκπαιδεύσει τους συμβουλευόμενους (ζευγάρι ή άτομο) στο τι να περιμένουν, στο να μάθουν νέους τρόπους σκέψης και αντιμετώπισης του άγχους, αλλά και του αποτελέσματος όταν έρθει η ώρα. Μαζί με το ζευγάρι δουλεύει βήμα βήμα στο να αποσαφηνίζεται και να γίνεται διαχειρήσιμη η κατάσταση όπως προκύπτει, και προσφέρει την απαραίτητη υποστήριξη.

Η ψυχολόγος λοιπόν μίας σύγχρονης μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μπορεί να προσφέρει την υποστήριξη και την βοήθεια που αναζητούν τα ζευγάρια ξεκινώντας μία διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης και μέχρι την ολοκλήρωση της. Σε πολλά ζευγάρια η υποστήριξη συνεχίζεται και κατά την εγκυμοσύνη εφόσον το ζητήσουν, ειδικά όταν πρόκειται γαι εγκυμοσύνες υψηλού ρίσκου.